Het verhaal van Nathan

Verduurzamen door CV Tuning voor maatschappijke organisaties

Door je woning of pand te verduurzamen bespaar je geld op je energierekening én lever je een positieve bijdrage aan het milieu, dat geldt zowel voor particulieren als voor ondernemers. Ook maatschappelijke organisaties en stichtingen zetten in op verduurzaming, het liefst op een manier die tegen lage kosten snel rendement oplevert: de zogenaamde ‘quick fix’. Netwerkcentrum De Klomp in Leeuwarden is zo’n maatschappelijke organisatie. Dit voorjaar is CV Tuner Hans van stichting ‘Energie in de zaak’ bij De Klomp aan de slag gegaan om hen daarmee te helpen. CV Tuning, oftewel het waterzijdig inregelen van de cv installatie, bleek voor hen dé manier om snel en goedkoop te verduurzamen.

Netwerkcentrum De Klomp aan de Insulindestraat in Leeuwarden is een welzijnsorganisatie, opgericht voor en door de bewoners van Leeuwarden. Gevestigd in de voormalige kantine en kleedkamers van Cambuur bieden zij buurtbewoners, vrijwilligers, studenten en professionals een plek voor zelfontplooiing en ontmoeting. Er worden veel activiteiten georganiseerd en daarnaast vind je er bijvoorbeeld een kledingweggeefwinkel, het Buurtservicepunt en het Repair Café.

Nathan Oosterhuis is als vrijwilliger dagelijks in De Klomp te vinden. “Vanuit de gemeente zitten wij anti-kraak in dit pand. We betalen geen huur, maar moesten vorig jaar wel een energienota van €50.000 betalen. Voor ons natuurlijk een enorm bedrag en daarom reden om te kijken welke maatregelen we konden nemen om hierop te bezuinigen”, vertelt Nathan. Eén van de eerste maatregelen was het dichten van de gaten en kieren in het pand. “Het was zo erg dat het binnen gewoon waaide,” vertelt Nathan. Ook kwam er een energiecoach langs. Nathan: “Omdat wij misschien maar een jaar in dit pand kunnen blijven, wilden we vooral inzetten op korte termijn maatregelen. Dan kom je al snel op zaken als het plaatsen van radiatorfolie, maar dat bleek hier moeilijk te gaan. Toen adviseerde de energiecoach ons om contact op te nemen met stichting ‘Energie in de zaak’ om te kijken wat zij voor ons konden betekenen, bijvoorbeeld door het waterzijdig inregelen van onze cv installatie door een CV Tuner”.

Pieter, energiecoach vanuit de gemeente Leeuwarden, kwam langs om voor De Klomp middels een rapport in kaart te brengen wat er allemaal mogelijk was. Nathan: “Het feit dat hij kosteloos langs kwam om dit rapport op te maken, foto’s te maken en vervolgens te berekenen of CV Tuning voor ons überhaupt mogelijk was, gaf bij ons de doorslag om hem uit te nodigen. Uit dit rapport bleek dat het voor ons inderdaad rendabel was om CV Tuning toe te passen. Het zou voor ons een besparing van zo’n 10 tot 15% op onze stookkosten betekenen. De investering verdienen we dus sowieso binnen een jaar terug en dat was ons doel”.

Het waterzijdig inregelen kon op korte termijn ook daadwerkelijk door CV Tuner Hans worden uitgevoerd. Nathan: “Hans legde alles duidelijk uit en gaf ons ook nog wat tips over enkele radiatorkranen. Op die manier hebben de maatregelen nog meer effect. Echt fijn dat we zo goed geholpen zijn en dat deze relatief eenvoudige én goedkope maatregel ons al zoveel oplevert”. Wat de daadwerkelijke besparing is? Nathan: “Dat weten we natuurlijk pas als het stookseizoen is afgelopen!” Daarom gaan we in maart 2024 weer langs bij De Klomp.